Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Toimintaideoita
Tehdyt toimenpiteet

Toimintaideoita

Viimeisin muutos keskiviikko 07. maaliskuuta 2012, 13.16


KESTÄVÄN JÄRJESTÖTOIMINNAN HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ

Mitä juuri sinun järjestösi, yhdistyksesi tai yhteisösi voisi tehdä kestävän kehityksen edistämiseksi? Nuukuusviikko kokosi muutamia vinkkejä. Lisää hyviä kestävän kehityksen käytäntöjä on koottu 4V-hankkeen nettipankkiin.

Tips på svenska


KEKE MUKAAN KUVIOIHIN - VINKKEJÄ KESTÄVÄÄN JÄRJESTÖTOIMINTAAN

Kekeopas kansiKeke mukaan kuvioihin -opas innostaa järjestöjä toteteuttamaan kestävää elämäntapaa - toimiipa järjestö urheilun, luontoharrastuksen, musiikin, kokkailun tai minkä tahansa aihepiirin parissa. Oppaan Kestävän toiminnan tarkastuslista auttaa oman toiminnan suunnittelussa. Oppaaseen on myös koottu tosielämän esimerkkejä onnistuneesta kestävän kehityksen toiminnasta. Materiaali on tuotettu 4V-hankkeessa.

Lataa materiaalit

  • Keke mukaan kuvioihin - vinkkejä kestävään järjestötoimintaan (pdf) ja Kestävän toiminnan tarkistuslista (pdf)
  • Hållbar utveckling - tips för hållbar föreningsverksamhet (pdf) och Checklista för hållbar verksamhet (pdf)

Tutustu myös oppaan omiin sivuihin.

Paperiversioita voi tiedustella Nuukuusviikon koordinaattorilta.

 

TIEDOTA TOIMINNASTA

Järjestön kestävän kehityksen työstä kannattaa kertoa muillekin. Järjestö saa positiivista näkyvyyttä ja voi samalla kannustaa muitakin toimimaan ympäristön puolesta. Laatikaa tiedote oheisen mallin avulla ja lähettäkää se paikallisille tiedotusvälineille.

Lataa tiedotepohja (doc)

 

KOULUTA KAVEREITA!

Miten järjestetään ympäristöystävällinen tapahtuma? Miten kestävä kehitys otetaan mukaan järjestön toiminnan suunnitteluun? Kestävän kehityksen koulutuksista voi saada ideoita ja uutta intoa toiminnan kehittämiseen. Järjestö voi toteuttaa vaikkapa oman opintopiirin tai vertaiskoulutuksen. Keke mukaan kuvioihin -oppaaseen liittyvät koulutuspaketit ovat oiva keino perehtyä järjestötoiminnan kestävän kehityksen asioihin. Materiaalit on tarkoitettu juuri vertaiskoulutuksiin - koulutuksen pitäjän ei tarvitse olla alan asiantuntija. Materiaalit on tuotettu 4V-hankkeessa.

 


VINKKEJÄ MENNEILTÄ VUOSILTA


JULISTENÄYTTELY

Kokoa jonkin sopivan tilan seinille kestävistä elämäntavoista kertova julistenäyttely.

 

NUUKUUSVIIKON TIETOKILPAILU

Testaa tietosi luonnonvaroja säästävään asumiseen ja rakentamiseen liittyvässä tietokilpailussa! Vastaukset löytyvät Nuukuusviikon nettisivuilta. Tätä tietokilpailua voi mainiosti käyttää myös Nuukuusviikon tapahtumien yhteydessä yleisökilpailuna. Jos kysymyksiä on tähän tarkoitukseen liian monta, voitte valita niistä vain osan. Tietokilpailua voi hyödyntää myös esimerkiksi kouluissa, esim. yläasteella ja lukiossa. Oikeat vastaukset ja ohjeet pisteiden laskemiseen löytyvät täältä.

 

KULUTUSPUUN RAKENTAMINEN

Leikatkaa pahvista tai paperista iso puunrunko, tai askarrelkaa se paperimassasta, ja varatkaa viereen lehden muotoisia paperipaloja. Näyttelyn katsojat voivat kirjoittaa lehtiin omat nuukuuslupauksensa tai jo tehdyt ympäristöteot ja ripustaa lehden puuhun.EKOLOGISEN SELKÄREPUN ARVUUTTELU


Järjestäkää kilpailu, jossa vierailijat voivat arvuutella laitteiden ekologisia selkäreppuja. Kilpailua varten voi mahdollisuuksien mukaan tuoda näytille laitteita joita arvutellaan tai toteuttaa kilpailu pelkästään kilpailumateriaalin turvin. Kilpailun järjestäjiä varten on laadittu valmiiksi kysymykset sekä vastauslomakepohjat. Ohjeet kilpailun järjestämiseen. Kilpailu toimii hyvin yhdessä esimerkiksi Nuukuusviikolle 2009 käytössä olleen julistenäyttelyn kanssa.

TAVARANVAIHTOPÄIVÄ

Tavaranvaihtopäivänä pääsee eroon tarpeettomista tavaroistaan ja löytää ehkä vastineeksi jotain itselle hyödyllistä.  Ohjeet tavaranvaihtopäivän järjestämiseen.

 

KULUTUSAIHEINEN ELOKUVATAPAHTUMA

Järjestäkää leffatapahtuma, jossa voi esittää kulutusaiheisia elokuvia. Tapahtuman järjestäminen on helppoa ja elokuvat ovat kiinnostaneet paljon erityisesti nuoria. Lista mahdollisista elokuvista auttaa alkuun, mutta muistakaa tekijänoikeudet.KORJAUSTEMPAUS

Yleisohjeet korjaustempauksen järjestämiseksi. Jos haluatte tuoda tempauksessa esille erityisesti Nuukuusviikon teemaa, niin voitte esimerkiksi miettiä, minkälaisia luonnonvarojen säästöjä saadaan aikaan korjaamalla vanhaa ja jättämättä uuden ostamatta. Voitte myös koota oppaan kotipaikkakuntanne korjaus- ja kunnostuspalveluista. 

 

NÄYTTELY ELEKTRONIIKAN ELINKAARESTA

Näyttelyn tarkoituksena on saada ihmiset miettimään kulutustottumuksiaan. Kootkaa yhteen omista kodeistanne ja tutuilta löytyvää vanhaa kulutuselektroniikkaa. Kierrätyskeskuksista voi myös kysellä materiaaleja. Laittaakaa vanhat laitteet näytille ja liittäkää mukaan tutkimustietoa luonnonvaroista jotka on kulutettu laitteiden valmistamiseen. Vanhojen kännyköiden viereen voi myös laittaa kylttejä, joissa kerrotaan että keskiverto suomalainen käyttää kännykkää vain alle kaksi vuotta, ja että lähes puolet käytetyistä puhelimista päätyy pöytälaatikkoon. Ottakaa selvää uusio- ja kierrätysmahdollisuuksista paikkakunnallanne ja tuokaa myös tätä tietoa esille näyttelyssä. Taideopiskelijoita voi myös pyytää mukaan näyttelyyn visualisoimaan vaikkapa MIPS-lukuja.

 

Päivitetty 27.4.2011