Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Menneet Nuukuusviikot 2008
Tehdyt toimenpiteet

NUUKUUSVIIKKO 2008

Viimeisin muutos keskiviikko 15. huhtikuuta 2009, 13.19

Vuoden 2008 Nuukuusviikkoa vietettiin teemalla Kepeää elämää!

nuukuusviikko_reppu.jpg

 

Nuukuusviikolla 2008 pohdittiin kotitalouksien luonnonvarojen kulutusta.

 

Teema liittyy läheisesti Suomen Luonnonsuojeluliiton KotiMIPS-hankkeeseen, jossa on tutkittu kotitalouksien ekologisia selkäreppuja. Tutkimushankkeessa on selvinnyt, että suomalaisessa kotitaloudessa yhtä henkeä kohden kulutetaan keskimäärin 40 tonnia luonnonvaroja vuodessa. Suurimmat tekijät kulutuksesta ovat asuminen, liikenne ja elintarvikkeet, mutta oma osansa on myös matkustamisella. Tutkimuksessa on tarkasteltu myös kodin tavaroiden sekä vapaa-ajan vieton luonnonvarojen kulutusta. Koska teema on laaja, syvennyttiin Nuukuusviikolla joka päivä kotitalouksien luonnonvarojen kulutukseen eri näkökulmasta.

Yleisesti kotitalouksien luonnonvarojen kulutuksesta - 2008 kiertoartikkelit


Maanantai 14.4. Liikenne vinkki: Käy ostoksilla lähikaupassa iltalenkin tai työmatkan yhteydessä. Samalla säästyy luonnonvaroja keskimäärin noin 8 kiloa päivässä.
Tiistai 15.4. Asuminen vinkki: Sähkön vaihtaminen tuulivoimalla tuotettuun ekosähköön säästää vuodessa keskimäärin noin 900 kiloa kiinteitä luonnonvaroja.
Keskiviikko 16.4. Kodin tavarat vinkki:Ylijäämäruokien säilöminen folion sijasta muovikelmuun säästää hieman yli kaksi kiloa luonnonvaroja foliorullaa kohden. Parasta on kuitenkin käyttää vanhoja pusseja kuten leipäpusseja.
Torstai 17.4. Ruoka vinkki: Lautasellinen lihaa sisältävää hernekeittoa kuluttaa reilut 3 kiloa kiinteitä luonnonvaroja, kasvishernekeitto noin 700 grammaa.
Perjantai 18.4. Vapaa-aika ja matkailu vinkki: Tunnin kestävä sotuvene- tai kanoottiretki säästää noin 30 kiloa luonnonvaroja verrattuna tunnin ajoon moottoriveneellä.

Kestävän kulutuksen tutkijan ajatukset johdattavat aiheen äärelle. Projektisihteerin pohdintaa nuukuudesta.

 

Nuukuusviikon 2008 tapahtumat.