Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja Vinkkejä Liikenne
Tehdyt toimenpiteet

Liikenne

Viimeisin muutos torstai 19. helmikuuta 2009, 15.13

 

Keskivertosuomalainen kuluttaa liikenteessä 17 tonnia luonnonvaroja vuodessa. KotiMIPS -hankkeessa mukana olleilla kotitalouksilla liikenteen ympäristökuormasta noin puolet muodostui arkiliikenteestä ja toinen puoli matkailusta. Arkiliikenteen luonnonvarojen kulutuksesta suurimman osan nappaa henkilöautolla kulkeminen.  Henkilöautoilu muodostaa noin yhdeksänkymmentä prosenttia keskivertosuomalaisen liikenteen luonnonvarojen kulutuksesta. Päivittäinen yksityinen matkailusuorite on 38 kilometriä, josta suurin osa tehdään henkilöautolla. Vaihtamalla 7 kilometrin työmatkat henkilöautosta linja-autoon keskivertosuomalainen säästäisi vuodessa kolme tonnia luonnonvaroja. Aina ei kuitenkaan ole tarjolla joukkoliikennevaihtoehtoa, jolloin vaihtoehtona on esimerkiksi kevyt liikenne ja kimppakyydit.

Tehokkain tapa vähentää liikenteen ekologista selkäreppua on minimoida kuljetut kilometrit. Matkojen yhdistämisellä saa aikaan tuntuvia säästöjä myös kukkarossa. Suurin osa kuljetuista matkoista on alle kuuden kilometrin mittaisia, joista valtaosan voisi tehdä esimerkiksi pyörällä auton sijaan. Pyörän on todettu olevan alle kuuden kilometrin matkoilla kaupungeissa nopein kulkumuoto. Suosimalla kevyttä liikennettä voi paitsi vähentää luonnonvarojen kulutusta myös kasvattaa kuntoa.

Vinkkejä kepeämpään liikkumiseen:

  • Työmatkan kulkeminen auton sijaan bussilla tai junalla säästää päivässä noin 6 kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja. Kevyen liikenteen suosiminen säästää vieläkin enemmän.
  • Hyötyliikunta on kunnon lisäksi myös luonnonvaroja säästävää. Jos joudutkin käyttämään henkilöautoa esimerkiksi työmatkallasi, niin parkkeeraa se hieman kauemmaksi. Kilometrin mittainen kävely säästää henkilöautolla ajamiseen verrattuna kaksi kiloa luonnonvaroja.
  • Käy ostoksilla lähikaupassa iltalenkin tai työmatkan yhteydessä. Samalla säästyy luonnonvaroja keskimäärin noin 8 kiloa päivässä.
  • Jos menee harrastuksiin kimppakyydillä täydellä henkilöautolla säästää luonnonvaroja lähes 13 kiloa/hlö harrastuskertaa kohden.
  • Liftarin kyytiin ottaminen kannattaa, jos haluaa keventää omaa ekologista selkäreppuaan. Yksin ajellessa liftari keventää luonnonvarojen kulutusta viidenkymmenen kilometrin matkalla lähes 40 kiloa!

 

 

 

                              kotimips-liikenteen-oravanpyora.jpg

Lisätietoja liikenteestä:

LiikenneMIPS-tutkimushanke

Ekoteho-julistesarja liikenteestä