Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Menneet Nuukuusviikot 2010
Tehdyt toimenpiteet

Vähemmän kulutusta - enemmän elämää

Viimeisin muutos keskiviikko 07. maaliskuuta 2012, 10.21

Nuukuusviikolla 19.-25.4.2010 tarkasteltiin ekologisia elämäntapoja, joilla tavalliset ihmiset ovat tehneet elämisestään ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpää sekä rohkaistiin suomalaisia toteuttamaan niitä. Nuukuusviikko nosti esiin myös kohtuustalouden perusteita vaihtoehtona nykyiselle kestämättömälle talousjärjestelmälle, joka perustuu luonnonvarojen ylikulutukseen eikä edes lisää hyvinvointia odotetulla tavalla.

KuivakäymäläVähän kuluttavat, ekologisesti kestävät elämäntavat ovat hyvin arkipäiväisiä ja jokaisen ulottuvilla. Käsite ”ekologisuus” ymmärretään usein vain oikeiden kulutusvalintojen tekemisenä ja vaikkapa viimeisimmän tekniikan hankkimisena, jotta luonnonvaroja säästyisi. Näin kulutamme edelleen usein aivan turhaan luonnonvaroja eikä elämämme mielekkyys lisäänny tai kestämättömät talousrakenteet muutu.

Nuukuusviikon aikana esiteltiin ekologisesti kestäviä ja mielekkäitä elämäntapavalintoja, joissa keskeistä on yhteisöllisyys, itse tekeminen, jo olemassa olevan tiedon hyödyntäminen ja tarpeettoman luonnonvarojen käytön välttäminen. Viestimme on, että ekologisesti kestävät elämäntavat eivät välttämättä vaadi luopumaan sellaisesta, joka olisi yksilölle elintärkeää. Kannustimme miettimään, miksi pitäisi jatkuvasti nostaa varustetasoa, jos se ei edes paranna elämänlaatua!

Nuukuusviikon tarkoituksena on rohkaista suomalaisia vähentämään henkilökohtaista luonnonvarojen kulutusta. Teemaviikolla esiteltävistä elämäntaparatkaisuista voi ottaa vinkkejä omaan arkeen asumisratkaisujen, ruuan hankinnan, liikkumisvalintojen ja työhön käytetyn ajan puitteissa. Suomessakin on mahdollista elää vähän kuluttavaa, mutta elämyksellistä arkea!

Nuukuusviikon teemanäyttely "Vähemmän kulutusta - enemmän elämää" esitteli  ihmisiä ja yhteisöjä, joiden elämänvalinnat vähentävät luonnonvarojen kulutusta. Samalla valinnat ovat heidän mielestään nostaneet elämänlaatua arjen elämyksellisyyden, yhteisöllisyyden ja itse tekemisen kautta.

 

Materiaalit

Nuukuusviikon teemanäyttely "Vähemmän kulutusta - enemmän elämää" - lue myös näyttelyn henkilöiden kokemuksista!

Artikkeli arkielämän kestävistä vaihtoehdoista

Artikkeli kohtuustalouden perusteista

Nuukuusviikon 2010 tapahtumat

Nuukuusviikon 2010 pressi