Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Menneet Nuukuusviikot 2006 SLUTA SLÖSA-VECKAN BÖRJAR I DAG
Tehdyt toimenpiteet

SLUTA SLÖSA-VECKAN BÖRJAR I DAG

Viimeisin muutos torstai 12. helmikuuta 2009, 16.29

Pressmeddelande från Sluta slösa-veckan 21.4.2006

 

Den riksomfattande Sluta slösa-veckan, som är veckan för förnuftig konsumtion firas 21–30.4. Sluta slösa-veckan ordnas redan för tjugonde gången. Detta år är temat ”Nord lär av Syd”. Inom ramarna för temat förs kampanjer för måttfull konsumtion och för sparande av naturresurserna.

Huvudevenemanget för Sluta slösa-veckan arrangeras i dag, fredagen den 21.4, klockan 10–17 på Helsingfors järnvägsstation och på Elielplatsen. I järnvägsstationens västra hall visas bland annat utställningar som anknyter till temat och saker gjorda av återanvänt material och där ordnas tävlingar som berör konsumtion. Lincoln Kayiwa från Uganda gör afrikanska handarbeten av återanvänt material. På Elielplatsen kan man bekanta sig med en äkta bangladeshisk rickshaw och samtidigt få sin egen cykels skick granskat. Massmedierna är välkomna till evenemanget.

Under Sluta slösa-veckan ordnas verksamhet och evenemang på åtminstone 15 olika orter över hela landet. Det finns bland annat utställningar kring konsumtion och återanvändning och återvinning. Det ordnas varubytesmarknader, föreläsningar och tävlingar. Också skolorna har aktivt gått med i verksamheten: i mer än 80 skolor i hela landet arrangeras utställningar och evenemang under Sluta slösa-veckan. Information om evenemangen finns på Sluta slösa-veckans hemsida #.

Vad kunde vi lära oss av Syd? ”För miljöns skull kunde vi lära oss av Syd att man kan leva och må bra med mindre mängd saker. I många sydliga länder kan man konsten att konsumera på ett för miljön mindre slösaktigt sätt och återvinna material, trots att teknologin inte är lika avancerad som hos oss”, säger Satu Lähteenoja som är projektsekreterare för Sluta slösa-veckan.

Återvinningsrörelsen som arrangerar Sluta slösa-veckan uppmanar var och en att under veckan fundera över sin egen konsumtion och hur man kunde minska på den. Man kan i praktiken till exempel använda allmänna kommunikationsmedel eller cykel för resor, justera temperaturen inomhus hemma och gynna närproducerad mat. Det är också värt att gynna långlivade produkter som kan repareras. ”Innan du köper något nytt, tänk efter om du kunde låna, hyra eller få som begagnat det du vill ha – eller skulle du klara dig helt och hållet utan”, föreslår Satu Lähteenoja.

Mera information:

Camilla Sederholm, Finlands svenska Marthaförbund, camilla.sederholm(at)martha.fi, 040 845 2975

Satu Lähteenoja (på finska), projektsekreterare för Sluta slösa-veckan, 044 500 2993

Laura Manninen(på finska), informatör, Luonto-Liitto, laura.manninen(at)luontoliitto.fi, 050 303 1840

 
Sluta slösa-veckans kampanjaffisher Lär av Syd kan laddas ner från internetsidan http://www.nuukuusviikko.net/pressi.