Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja 2005 Toimintaideoita
Tehdyt toimenpiteet

Toimintaideoita

Viimeisin muutos torstai 12. helmikuuta 2009, 15.44

Järjestäkää toimintaa Nuukuusviikolla! Alle on kerätty ideoita siitä, mitä Nuukuusviikolla voi tehdä.

NUUKUUSVIIKON NÄYTTELY

Toteuttakaa Nuukuusviikon julistenäyttely! Näyttely koostuu yhdeksästä tietoiskutyyppisestä julisteesta, joiden tekstit löytyvät täältä. Tarkoituksena on, että jokainen toteuttaa näyttelyn itse haluamallaan tavalla.

NUUKUUSVIIKON TIETOKILPAILU

Testaa tietosi luonnonvaroja säästävään asumiseen ja rakentamiseen liittyvässä tietokilpailussa! Vastaukset löytyvät Nuukuusviikon nettisivuilta. Tätä tietokilpailua voi mainiosti käyttää myös Nuukuusviikon tapahtumien yhteydessä yleisökilpailuna. Jos kysymyksiä on tähän tarkoitukseen liian monta, voitte valita niistä vain osan. Tietokilpailua voi hyödyntää myös esimerkiksi kouluissa, esim. yläasteella ja lukiossa. Oikeat vastaukset ja ohjeet pisteiden laskemiseen löytyvät täältä.

ENERGIAEKSPERTTI JOKAISEEN TALOYHTIÖÖN!

Joko teidän talonyhtiössänne on energiaekspertti? Jos ei, tehkää aloite energiaekspertin valitsemiseksi teidän talonyhtiöön! Energiaekspertti voi olla kuka tahansa energia-asioista kiinnostunut talon asukas, jonka tehtävänä on edistää energiansäästöä talonyhtiössä. Hän auttaa muita asukkaita toimimaan energiaa säästävästi sekä välittää talonyhtiötä koskevaa energiatietoa huoltomiehille ja isännöitsijälle. Energiaeksperttitoiminnalla on saatu selviä tuloksia aikaiseksi: keskimäärin lämmityksessä on säästetty 5 %, kiinteistösähkössä 10-20 % ja veden kulutuksessa 20-25 %.

Voitte myös laajentaa energiaekspertin toiminta-aluetta muihin ympäristöasioihin tai valita talonyhtiöönne ympäristöekspertin, jonka tehtävänä on huolehtia esimerkiksi jätehuollon toimivuudesta, kierrätystiedon välittämisestä asukkaille, yhteiskäyttömahdollisuuksien edistämisestä talonyhtiössä (esimerkiksi ruohonleikkurin hankkiminen yhteiskäyttöön) ja tavaranvaihtopäivän järjestämisestä talonyhtiössä. Ympäristöekspertti voi myös neuvoa muita asukkaita remontoimaan luonnonvaroja säästävästi.

SIIRTYKÄÄ OSTAMAAN EKOENERGIAA JA HAASTAKAA MUUTKIN TEKEMÄÄN NIIN!

Kierrätysliike haastaa kaikki tekemään ekosähkösopimuksen! Nykyään jokainen voi itse valita, millä tavalla tuotettua sähköä ostaa. Norppamerkitty sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä kuten aurinko-, tuuli-, bio- ja tietyt kriteerit täyttävällä vesivoimalla. Uusiutuvien energialähteiden kasvihuonekaasupäästöt ovat vähäiset ja niitä hyödyntävien tekniikoiden ympäristöriskit pieniä. Uusiutuvat energiavarat ovat kotimaisia ja usein myös paikallisia, joten niiden ympäristövaikutuksia on yleensä helppo kontrolloida verrattuna kauempaa tuotaviin energiavaroihin.

Tarjouspyynnön tekeminen norppamerkitystä sähköstä hoituu helposti ja vaivattomasti osoitteessa www.ekoenergia.info. Saadun tarjouksen perusteella voitte tehdä päätöksen sopimuksen tekemisestä. Kun olette saaneet asian hoidettua, laittakaa haaste eteenpäin. Voitte tehdä sen lähettämällä viestin esimerkiksi sähköpostitse vaikkapa seuraavaan tyyliin: ”Järjestömme on siirtynyt ostamaan norppamerkittyä sähköä, haastamme teidät tekemään samoin Nuukuusviikon kunniaksi!” Haasteeseen on hyvä liittää perustelut, miksi norppamerkitty sähkö on "tavallista" sähköä parempi vaihtoehto. Niitä löytyy yllä mainitusta internet-osoitteesta.