Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja Artikkeleita Enemmän tilaa - vähemmän yksin
Tehdyt toimenpiteet

Enemmän tilaa - vähemmän yksin

Viimeisin muutos maanantai 19. huhtikuuta 2010, 16.41

Enemmän tilaa - Vähemmän yksinSeuraava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enemmän tilaa – Vähemmän yksin

 

Yliopisto-opiskelijat Liisa Tervo ja Tiina Jalkanen asuvat kaupunkikommuunissa Oulussa. He jakavat kuuden muun asukkaan kanssa nelikerroksisen, merinäköalalla varustetun kivitalon keskustan läheisyydessä.

- Jokaisella on omat projektinsa ja olemme keskenämme hyvin erilaisia. Emme jaa aatteellisesti mitään yhteistä pohjaa vaan pidämme kommuuniasumisen yhteisöllisyydestä, kertoo Tiina kommuunin asukkaista.

Kaikki asukkaat eivät myöskään ole opiskelijoita, vaan ammattilaisia löytyy akateemisesta, tietokonealan yrittäjiin. Jokaisella on käytössään oma 10-15 neliömetrin huone, sekä yhteinen keittiö, olohuone ja pesutilat. Näin asukkailla on mahdollisuus yksityisyyteen sekä seuraan niin halutessaan.

- On mukavaa, kun on mahdollisuus olla ihmisten kanssa, vaikka aina sitä ei kaipaisikaan. Asukkaiden kesken voi vaihtaa taitoja, tietoja, palveluja ja kaikkea tarpeellista voi lainata, kertoo Tiina kommuuniasumisen hyvistä puolista.

-Yksin asuessa joutuu näkemään enemmän vaivaa muita ihmisiä tavatakseen. Nyt voi vain mennä keittiöön ja jutella päivittäiset asiat. Tämä on myös paljon halvempi asumisen muoto yksiöön verrattuna, Liisa toteaa.

Myös Tiinalle taloudelliset asiat nousevat mieleen, kun hän miettii jotain muuta asumisvaihtoehtoa.

- Ei mulla olisi varaa ostaa kaikkia näitä huonekaluja, kattiloita, pesukoneita. En myöskään saisi talon sisäistä mikrotukea tarvittaessa, kun tietokone tilttaisi.

Molemmat painottavat yhteisöllisen asumisen hyviä puolia, jossa myös ekologiset asiat ovat keskeisiä:
- Minulle on tärkeää, että ei tarvitse ostaa niin paljon, tai olla riippuvainen ostetuista jutuista. Kulutan vähemmän, mutta saan enemmän
, kertoo Tiina

Tiina ja Liisa pystyvät kuvittelemaan itsensä asumaan kommuunissa myös myöhemmissä elämänvaiheissa.

- Henkilökohtaisesti tämä on yksi askel kestävään elämäntapaan, myös sosiaalisesti kestävällä tavalla. Tämä luo vaihtoehtoisen asumismuodon, joka ei ole väliaikainen tai opiskeluun liittyvä, Tiina miettii.