Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja Artikkeleita Vähemmän työtä - aikaa luovuudelle
Tehdyt toimenpiteet

Vähemmän työtä - aikaa luovuudelle

Viimeisin muutos maanantai 19. huhtikuuta 2010, 16.35

Vähemmän työtä - aikaa luovuudelleSeuraava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vähemmän työtä - enemmän luovuutta

 

Emmi Kilpeläinen, kolmikymppinen laskentatoimen merkonomi, ei haaveile kokopäiväisestä työpaikasta. Noin kymmenen vuotta sitten European Voluntary Service -vaihdossa ollessaan hän huomasi haluavansa tehdä vaihdellen erilaisia asioita sen sijaan, että sitoutuisi yhteen työpaikkaan ja tiukasti rajattuina aikoina. Nykyisin Emmi tekee muutaman päivän viikossa töitä henkilökohtaisena avustajana ja vuokrafirman kautta ravintola-alan töitä. Vapaaehtoistöille hänelle jää aikaa saman verran. Lopun ajasta hän viettää ystäviensä kanssa ja kotona.

- Muutama vuosi sitten olin äityislomasijaisena kaksi kuukautta. Silloin huomasin etten pystyisi jatkuvasti työskentelemään tiukasti tiettyyn työaikaan sidotusti, varsinkin kun työtehtäviä on välillä vaihtelevasti. Rahallisesti sain kuitenkin yli vuodeksi säästöjä.

Emmi nauttiikin vapaaehtoistyön vaihtelevuudesta ja vapaudesta päättää omasta aikataulustaan. Lisäksi hän pääsee mukaan mielenkiintoisiin asioihin.

- Aivan oikeissa töissä ollessani mietin, mihin ihmiset käyttävät kaiken saamansa rahan. Itse saan samat asiat vapaaehtoisena eli ruokaa, matkustelua ja reissausta. Henkilökohtaisena avustajana saan myös käydä leffassa ja teatterissa.

Vapaaehtoisuuteen Emmillä liittyy halu tehdä työnsä hyvin siksi, että se on tärkeää, ei siksi että siitä saa palkkaa. Myös uuden oppiminen on keskeistä:

- Se pitää minut onnellisena, kun saan oppia uutta ja kehittyä. Otan myös vastuun omasta onnellisuudestani näin. En voi syyttää että työn olevan stressaavaa tai että minun on pakko tehdä työtä. Jos olen onnellinen, vaikuttaa se läheisiinikin positiivisesti. Se on myös ympäristölle hyväksi, että käytän energiani vanhojen asioiden korjaamiseen ja kierrättämiseen.

Emmi asuu vuokralla asunnossa, jonka tekee edulliseksi ulkovessa ja kylmä käyttövesi.

- Jos joustaa vaatimuksistaan, ei edes tunnu siltä että luopuisi mistään. Se aika minkä säästää kun ei tee kahdeksan tunnin työpäivää, voi käyttää vaikka siihen, että selvittelee mistä asioita saa ilmaiseksi. Saman ajan voisi käyttää rahan hankkimiseen ja sitten ostaa samat asiat, jos haluaisi. Kun on aikaa, käyttää luovempia ratkaisuja ja tekee itse. Se on halvempaa.