Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja Artikkeleita Sama matka - yksi auto
Tehdyt toimenpiteet

Sama matka - yksi auto

Viimeisin muutos tiistai 20. huhtikuuta 2010, 09.18

Sama matka - yksi autoSeuraava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sama matka - yksi auto

 

Heidi Männistö, Sanna Löytynoja ja Anu Ainasoja asuvat Raudaskylällä Ylivieskassa. He kulkevat töihin Ylivieskan keskustaan molempiin suuntiin yhteensä n.30 kilometria yhteisellä autolla. Silloin tällöin kyydissä on myös Anun lapset matkalla kouluun. Järjestely on toiminut jo parisen vuotta.

Heidi toimii järjestösihteerinä Pohjanmaan partiolaisissa. Kimppakyyti sopii hänen mielestään partion ideologiaan, koska se on ympäristöä säästävää. Anu ja Sanna työskentelevät kuntoutuskodissa. Kimppakyydin tekee mahdolliseksi samanlaiset työajat ja yhteinen suunta. Eduksi kimppakyytiläiset ovat laskeneet syntyvän säästön.

- Jokainen säästää tankillisen bensaa kuussa, yhdellä kahdella ajolla selviää viikossa, se on säästöä, kertoo Sanna taloudellisesta puolesta.

Ilman omaa autoa, Raudaskylältä ei pääsisi töihin töiden vaatimalla aikataululla. Aamuisin ja iltaisin tiellä näkyy autoja, joissa on vain yksi ihminen. Keskustaan ajetaan Savontietä, jonka liikennemäärä on kasvanut viimevuosina 4000 yksityisautoon vuorokaudessa ja 250 rekkaan. Tiellä ei ole erikseen kevyen liikenteen väylää, joten myös kouluun menevät lapset kulkevat tien viertä, osaltaan kyytiläiset pienentävät tien käyttökuormaa, vaikkakin vain kahden auton verran. Oman auton rikkoutuessa ei tarvitse ottaa taksia tai olla menemättä töihin - onneksi perheiden autot ovatkin olleet remontissa vuorotellen.

- Aamusin on vain mukava istua autoon kun ei ole ajovuorossa, voi vielä torkkua hetken tai katsella maisemia, Anu ja Sanna kertovat hyviksi puoliksi. Paluukyyti on myös joustava, itse kullakin voi olla töiden jälkeen asioita hoidettavana, kuten kaupassa käyntiä.

-Kyllä siinä maailmaa parannetaan mennen tullen ja palatessa, meillä on hyvät jutut, puheen kalatus ja naurun räkätys, työasiat jäävät helposti pois mielestä. Anu kertoo.

- Liikenteen ja autojen saastuttava vaikutus on tunnettu tosiasia, tällä valinnalla voi kantaa kortensa kekoon. Bensa ja auton käyttäminen on myös kallista, miettivät Sanna ja Anu. Järjestelyt eivät myöskään tuota vaivaa, ajovuorot sovitaan edellisellä viikolla tai edellisenä iltana tekstiviestillä.

Äidin kimppakyydillä on myös kasvatuksellisia vaikutuksia:

- Lapset istuvat paljon kiltimmin kahden tädin vieressä, vain yhden kerran näiden vuosien aikana on tullut itku.  Muksut oppivat yhteisöllisyyttä ja että tärkeisiin kuuluu myös muita kuin pelkkä ydinperhe ja ja samalla on opittu mitä autoilu maksaa taloudellisesti, Anu iloitsee.

- Olisi vaan tyhmää kulkea omalla autolla yksin kun meillä on sama matka, samaan aikaan, Anu pohtii.

- Ei kait sitä kehtaisikaan, Heidi nauraa.