Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja Artikkeleita Pyörällä ulos oravanpyörästä
Tehdyt toimenpiteet

Pyörällä ulos oravanpyörästä

Viimeisin muutos maanantai 19. huhtikuuta 2010, 16.36

Pyörällä ulos oravanpyörästä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyörällä ulos oravanpyörästä

 

Sääolosuhteetkaan eivät ole este liikkumiselle tavalla, jonka kokee hyödylliseksi ja mukavaksi tavaksi ratkaista päivän aikana kulkeminen paikasta toiseen. Turussa asuvat Heikki ja syksyllä esikoulun aloittava Ruu pyöräilevät ympäri vuoden. Ruu polkee isänsä pyörään asennetun peräpyörän kyydissä edestakaiset päiväkotimatkat.

- Pyörä on mielestäni ihmisen paras keksintö. Polkupyörä on demokraattinen; jokaisella on varaa hankkia se, sekä oppia huoltamaan pyöränsä itse, toisin kuin auton, jonka huoltamiseen pitää olla spesialisti. Se on mukavin kulkemistapa eikä maksa mitään. Pyöräily säällä kuin säällä on pukeutumis- ja asennekysymys, kehuu Heikki valintaansa.

Heikille pyöräily merkitsee elämäntapaa. Päivittäisten rutiinien lisäksi pyörällä tehdään myös maastolenkkejä ja kesällä retkeillään kauempanakin.  Pidemmillä matkoilla Heikki valitsee joukkoliikenteen. Ruun mielestä  bussimatkustaminen on kivaa, mutta silti hän esittelee ylpeänä erikoista pyöräänsä päiväkotikavereilleen.

Autolla kulkeminen ei ole vaihtoehto perheessä, koska Heikin mielestä yksityisautoilu on moraalitonta luonnonvarojen tasapuolisen käytön näkökulmasta:

Kaikkien ei ole mahdollista hankkia omaa autoa, planeettamme ei kestä sitä.  Pyöräilijä ei törsää viimeisiä öljyjä tai tue öljysotia.

Vaikka pyöräily on ekologisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto, se ei talouskasvuun perustuvan järjestelmän sisällä Heikin mielestä pelasta maailmaa ympäristökatastrofilta. Pyöräilyn suosimisen syyt liittyvät myös ajankäyttöön. Heikin ei tarvitse tehdä niin paljon töitä esimerkiksi autoa ylläpitääkseen, ja hänellä on enemmän aikaa Ruun kanssa ja erilaisiin vapaaehtoistöihin.  

-Pyörät ja pyöräily ei pelasta maailmaa, mutta se on pelastanu mun elämän. Pystyn kulkemaan haluamaani paikkoihin oman aikataulun mukaan kiireettömästi. Mieleni pysyy virkeänä ulkoillessa.

Heikin mielestä kaupunki ilman autoja olisi mukava kaupunki. Kaupungeista voisi rakentaa  pyöräily-ystävällisempiä tiivistämällä kaupunkirakennetta ja ottamalla pyöräily  kaupunkisuunnittelun lähtökohdaksi.