Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja Artikkeleita Kaunis vessa ei vettä tarvitse
Tehdyt toimenpiteet

Kaunis vessa ei vettä tarvitse

Viimeisin muutos keskiviikko 07. maaliskuuta 2012, 14.03

 

Kaunis vessa ei vettä tarvitse

 Seuraava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaunis vessa ei vettä tarvitse

 

Pyhärannan taajama-alueella asuvien Elsi Niemisen ja Sakari Lehdon kodissa ei putkien jäätyminen haittaa. Vessaakaan ei tarvitse lämmittää, ollaanhan siellä vain viisi minuuttia kerrallaan. Pariskunta löysi kaksi vuotta sitten kodikseen Kaunismäen tilan, jota ei oltu remontoitu 60-luvun jälkeen.

- Keittiöön piti tulla vedet ensimmäisen talven aikana ja viemäriverkkoon kytkeminen olisi pitänyt tehdä. Se olisi maksanut aika paljon, koska alueella ei ole viemäriverkkoa. Vessan huuhtelussa juomavedellä ei myöskään ole järkeä. Päädyimme biovessaan, ne kun ovat mukavia ja siistejä tänä päivänä ja näin vesiongelma ratkesi, he kertovat.

Biovessa on sisätiloissa, mutta talon osassa, jota talvella pidetään kylmänä. Kakka kompostoidaan ja laitetaan keväällä kukkapenkkiin ja kasvimaahan. Käyttövesi kulkee ämpäreissä sisään ja ulos.  Vettä kuluu eniten astioiden tiskaamiseen. Kokemus on että kolmella ämpärillä viikossa pärjää. Vaatteita pestään vanhempien luona vierailulla käydessä ja työpaikalla työpäivän päätteeksi voi käydä suihkussa. Juomavesi pitää toistaiseksi tuoda kanisterilla.

Pariskunnan ekologinen aatteellisuus on alkanut kasvaa. Elsi ja Sakari kokevat parempana itselleen ja ympäristölle mitä vähemmän kuluttavat. Pariskunta voi tehdä vähemmän palkkatöitä ja viettää enemmän vapaa-aikaa. Palkasta jää myös säästöön, kun elinkustannukset ovat matalalla. Tämä on tuonut mahdollisuuden opiskella ja keskittyä mielenrauhan hankkimiseen.

- Kesällä on enemmän puuhaa ja talvella seesteisempää. Kaupunki elää koko ajan. Siellä tulisi olo, että pitää itsekin. Kaunismäen tilalla ei voisi ollakaan jos ei olisi sinut itsensä kanssa, kertoo Elsi.

- Normaali työssäkäyvä ihminen voi elää näin. Veden kantaminen ja puulla lämmittäminen vie muutaman minuutin, sanoo Sakari, jonka mielestä muualla asuminen veisi mahdollisuuden tehdä omia juttuja.

Remonttia aiotaan vielä jatkaa, mutta Elsin mukaan taloa kunnostetaan kun ehditään.

- Kiire loppuu kummasti, kun antaa asioiden vaan olla, kiteyttää Elsi.